Elke vlag heeft een persoonlijke boodschap
Om de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, heeft Stichting Oud Meppel en het Apostolisch Genootschap Meppel de tentoonstelling 75 + 1 jaar vrijheid georganiseerd. Het resultaat is vanaf maandag 20 september te bewonderen.
De tentoonstelling is te zien in het gebouw van de Apostolisch Genootschap aan de Witte de Withstraat. Er staan opvallend veel werkstukken van middelbare scholieren van Stad & Esch, Terra en CSG Dingstede. "Wij vinden het mooi om scholieren bij deze expositie te betrekken. Zij zijn de toekomst', zegt initiatiefnemer Theo Reinink.
De werkgroep koos bewust voor deze opzet, om zo ook de jongeren uit de gemeente Meppel te betrekken bij de viering van de vrijheid. In plaats van alleen voorwerpen uit de oorlogsjaren te exposeren, kregen het basisonderwijs en voortgezet onderwijs daarom de vraag om kunstwerken te maken voor de tentoonstelling. Aan de oproep is gehoor gegeven. Zo hebben alle brugklassen van CSG Dingstede stilgestaan bij het thema vrijheid en een eigen vlag ontworpen. Bij binnenkomst in het kerkgebouw is dit direct te zien. Op een van de vlaggen heeft een leerling haar opa geschilderd met de tekst 'Bevrijd van de hel', aldus opa. Op een rood, wit, blauwe vlag staat: 'Minder oorlog, meer vrijheid. Heb respect voor de Joden'.
"Elke vlag heeft een persoonlijke boodschap en geeft goed weer wat zij onder vrijheid verstaan."
Voorbereiding
Dinsdagmiddag is het een gezellige drukte in de aula van de Apostolische Genootschap. Naast de initiatiefnemers steken vier dames de nodige uren in de voorbereiding van de tentoonstelling. De gemaakte vlaggen van de scholieren worden door hen aan een lijn genaaid, zodat deze kan worden opgehangen in de grote expositiezaal. "We hebben er al bijna twee uur opzitten', lachen de dames achter de naaimachine vandaan.
Alle vier hebben zij de oorlog als kind meegemaakt. Een periode die zij nooit zullen vergeten. Dat uitgerekend zij gevraagd zijn een handje te helpen, vinden ze een enorme eer: "Het liefst wil ik de verschrikkelijke oorlogsjaren vergeten. Wat ik allemaal heb gezien, vergeet ik nooit meer. Maar het is belangrijk om erover te praten, voor de volgende generaties. Indrukwekkend om te zien wat voor moois de kinderen allemaal gemaakt hebben. Dat doet mij goed."
Documentaires
De tentoonstelling bevat unieke exemplaren en foto's van de oorlogsjaren in Meppel en Nijeveen. De foto's komen uit lokale, regionale en provinciale archieven, maar ook uit familiealbums. De organisatoren hebben veel tijd besteed aan het verzamelen van de nodige informatie. In de zalen van het Apostolisch Genootschap staat een enorme variatie aan oorlogsvoorwerpen. Er staan poppen gekleed in uniformen, er hangt een wervingsposter van de Nederlandse Arbeidsdienst en in de vitrines liggen verschillende objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er drie documentaires te zien waarin verschillende generaties bijeenkomen om te praten over de oorlog en de impact daarvan op de familie.
De vrijwilligers hebben de afgelopen periode hard gewerkt om de expositie in te richten. Een expositie die al eerder gereed stond, want vorig jaar was het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Door de coronapandemie werd de tentoonstelling afgebroken. "Voordat de tentoonstelling opengaat, werken wij nog even hard door. Alles voor een mooie expositie", besluit Reinink.
De tentoonstelling is te zien vanaf maandag 20 september tot vrijdag 1 oktober.
Bron: Meppeler Courant
Actueel Wat houdt ons bezig?
Dingstede bruist het hele jaar door met gave projecten en vette activiteiten. Hier lees je wat ons op dit moment bezighoudt.
Lees de laatste nieuwtjes