Hoe voorkom je een stalbrand? Zó, volgens deze technasiumleerlingen
Honderdduizenden koeien, kippen en varkens kwamen de afgelopen jaren om bij stalbranden. Hoe zijn die te voorkomen of hoe kan de schade worden beperkt? Dat onderzochten Technasiumleerlingen uit Noord-Nederland de afgelopen tijd.
Licht
Bij Boer zoekt vrouw-boerin Agnes op de boerderij in Gasselternijveen presenteerden ze woensdag hun oplossingen tijdens de finale van de Technasium Brandweer Award.
'Het probleem bij koeien is dat ze de stal niet uit willen. En als ze dan buiten staan, willen ze terug naar binnen, brand of niet', schetst LTO-bestuurder Trienke Elshof. Ze zit in de jury die de ideeën en oplossingen van de tweedejaars Technasiumleerlingen moet beoordelen.
Een felle lamp bij de staldeuren moet de dieren naar de uitgang lokken, want koeien gaan af op licht, is de overtuiging van havo 2-leerling Jorik Overweg (14) van CSG Dingstede in Meppel en zijn klasgenoot Marin Steenbergen (13). 'Maar vuur geeft ook licht. Hoe voorkom je dat de dieren juist daar op af gaan?' vraagt een ander kritisch jurylid.
Noodknop
De twee hebben ook een noodknop bedacht, die bij de boer in huis wordt geïnstalleerd en waarmee hij de staldeuren op afstand kan openen als er brand uitbreekt. Leerlingen van het Roelof van Echten College in Hoogeveen hebben een voerbak voor koeien ontworpen, waardoor minder stof wordt geproduceerd in de stal. Naast elektra blijkt stof een belangrijke veroorzaker van branden in veestallen.
Eén voor één presenteren de finalisten van zes scholen in Drenthe, Groningen en Friesland hun ideeën. Er zijn maquettes te zien, tekeningen en ook computeranimaties. 'We wilden het niet bij een simpele presentatie door één persoon laten, maar de hele groep de kans geven iets te vertellen of te laten zien. Presenteren moet leuk zijn', zegt Inge Frank (16) uit Nieuwe Krim.
De Technasiumleerlinge uit vwo 5 van De Nieuwe Veste in Coevorden heeft samen met vier vriendinnen de opdracht bedacht en de finale georganiseerd. 'De vader van één van ons kent boerin Agnes Lensing en zo kwamen we op het idee de finale hier te organiseren'.
Diervriendelijk schuim
Een blusinstallatie in de stal met diervriendelijk schuim passeert ook de revue tijdens de presentaties, net als ‘the powder box’, een lasdoos die in verbinding staat met een app. De ‘box’, bedacht door leerlingen van CSG Luidger uit Drachten, kan brand in een vroegtijdig stadium signaleren, waardoor een blussysteem in werking wordt gezet en de boer via zijn telefoon wordt gealarmeerd.
'Kost maar 13,31 euro per lasdoos; wie wil dat nou niet?! Je voorkomt brand en hebt blije dieren,' zegt een commercieel ingestelde leerlinge. Zij en haar teamgenoten slepen uiteindelijk de award in de wacht.
Ingenieurs van de toekomst
'Het is heel verfrissend om al deze jongeren aan te horen. Zij denken out of the box', zegt jury Renate Hogeterp van de Veiligheidregio Fryslân. De noordelijke veiligheidsregio’s werken al een paar jaar samen met Technasiumscholen in het Noorden. 'Dit zijn de ingenieurs van de toekomst. Wat me opvalt is dat ze niet in een lokaal zijn blijven zitten, maar ook echt boerenbedrijven hebben bezocht. Dat vind ik heel goed.'
Actueel Wat houdt ons bezig?
Dingstede bruist het hele jaar door met gave projecten en vette activiteiten. Hier lees je wat ons op dit moment bezighoudt.
Lees de laatste nieuwtjes